Η Ορεινή Ναυπακτία είναι ένας από τους ομορφότερους τόπους της Ελλάδας κατάλληλος για χειμερινές αλλά και για καλοκαιρινές αποδράσεις. Η περιοχή είναι γνωστή και με την ονομασία      Κράβαρα.

Η Ανω-Χώρα βρίσκεται , σε απόσταση 50 χλμ. από τη Ναύπακτο και 270 χλμ από την Αθήνα. Βρίσκεται στη μέση ενός καταπληκτικού δάσους με έλατα και καστανιές που εισχωρούν μέχρι το χωριό.

Είναι μια περιοχή πολύ ιδιαίτερη και μοναδική στην Ελλάδα και δίκαια έχει χαρακτηριστεί σαν τις «Άλπεις» της Ελλάδας. Η Σύρτα πάνω στην οποία ακουμπάει τη ράχη του το χωριό έχει υψόμετρο 1460 μέτρα.Ανατολικά της Σύρτας υπάρχουν με μικρότερο υψόμετρο οι κορυφές Τσονάκι, Καραούλι, Αη Γιάννης και Μακρύβαλτο. Νοτιοδυτικά της Σύρτας και σε απόσταση δύο περίπου ωρών είναι το βουνό Τσακαλάκι με υψόμετρο 1714 μ.

Ανατολικά της Μεγ. Λομποτινάς υπάρχουν οι κορυφές Αυγό και Τριτσοβά καθώς και η αδερφές του Ομάλια και Νεραϊδάλωνο με υψόμετρα 1612 και 1708μ. αντίστοιχα.

Η Κάτω Χώρα,η Μικρά Λομποτινά,όπως την έλεγαν παλαιότερα περιβάλλεται απ’τα βούνα Αι Γιάννης,Γαλανή,Τριτσοβά, Γουλινά και πιο μακριά Τσεκούρα και Αρδίνης.και βρίσκεται σε υψόμ.950 μ. ανάμεσα σε δυο χειμάρρους.

Ο βόρειος σχηματίζεται από ένα πλέγμα μικροχειμάρρων που πηγάζουν απ΄ τις δυτικές πλαγιές της Ομάλιας και τις νότιες του Γουλινά,ενώ ο νότιος από πλέγμα μικροχειμάρρων που πηγάζουν απ΄τις βόρειες πλαγιές της Σύρτας και του Μακρύβαλτου. Αυτοί οι δύο ενώνονται στον Μύλο του Καρατούμπα,και σχηματίζουν τον Λομποτιανίτικο (Κατωχωτίτη) που χύνεται στον Κότσαλο. Το παλιό της όνομα ήταν Λομποτινά. Απίθανες είναι οι εκδοχές για την προέλευση αυτού του ονόματος.

Η πιο γνωστή εκδοχή είναι από τη λομποτή (καταπράσινη), από τολουμπούτ΄(κουκουνάρι έλατου),και από το Lobut(χονδρή και βραχεία ράβδος,ρόπαλο,κορύνη).